Saturday, October 24, 2009

'JUST WALK'


JUST WALK...


Berikut adalah aktiviti kali ke-4 untuk tahun ini. Atas permintaan anak aku yang ingin melihat dirinya dalam blog, aktiviti pada kali ini akan direncanakan serba ringkas dan padat..


ini bermula secara solo, hujung tahun 2008, mengelilingi kotaraya KL hanya dengan berjalan kaki. Meletak motosikal di Masjid Negara-Dataran Merdeka-Pertama Kompleks-Chowkit-Kg. Baru-Klcc-Bkt Bintang-Petaling Street-Central Market-Dataran-Masjid Negara merangkumi perjalanan sejauh 15km selama empat jam.


Mendapati aktiviti sebegini memberi beberapa pengajaran yang menarik, aku turut mengajak anak perempuanku untuk turut serta. Bermula pada awal tahun 2009 melibat perjalanan LRT dari Miharja ke Stesen Sogo, berjalan kaki di sepanjang jalan TAR sebelum menaiki tren semula di Masjid Jamek ke Miharja semula.


Perjalanan kedua turut serta isteri tersayang mengulangi cara perjalalanan yang sama. Perjalanan ketiga bermula dari stesen Sogo, berjalan kaki ke KLCC dan sempat singgah di tanah perkuburan jalan ampang, bersama sedekah al-fatihah yang akhirnya kita juga kesana... dari KLCC melalui Pavillion ke Bukit Bintang dan terus ke Stesen Hang Tuah menuju ke stesen Miharja Cheras.AKU..........AKTIVITI RELEASE TENSION


APA NI ABAH......? DIA LEBIH MENGENALI E-MAILMY FIVE STAR COFFEE HOUSE @ lorong belakang Masjid India
SHAFFIYAH @ Petaling StreetSebenarnya matlamat utama, selain dapat bersenam secara senyap, aktiviti berjalan kaki di beberapa tempat terpilih sekitar kotaraya memberi pengalaman yang berbeza dari sebelum ini, gunakan sudut pandangan yang berbeza, anda dapat lihat yang tersirat.......

24 Okt 2009;

Setelah didesak beberapa kali oleh anak untuk kembali mengeksplorasi Kotaraya KL, akhir sebagai hadiah hari ulang tahunnya yang ke-6, aku menyahut desakan itu. Selepas beberapa siri aktiviti 'jalan kaki', anakku begitu menggemarinya....terasa KL ini kecil sebenarnya...ke mana lagi..

Aku memberitahunya....kali ini kita berjalan dengan kaki tetapi melihat dengan hati.....
kronologi perjalanan:
17:30 Gerak dari rumah
18:00 Stesen LRT taman Miharja
18:20 Stesen LRT Plaza Rakyat (pudu raya)
18:30 Stesen Puduraya
19:00 Kompleks Kotaraya
19:20 Petaling Street
19:30 Central Market + Solat
20:10 Dataran Merdeka
20:30 Jalan Tar solat isyak di Masjid India
20:45 Rehat di gerai India Muslim (gerai meja panjang) Klasik Style
21:00 Stesen Underground (x ingat nama stesen)
(Komute dari masjid india ke Stesen Masjid Jamek)
Stesen Masjid Jamek ke Stesen Miharja Cheras
Sampai rumah jam 9.45, wah..puas hati Shaffiyah....tanya dia apa yang dia dapat, selain keluar peluh...." Macam-macam....... What you see what you get.... Betullah apa yang kita lihat melalui mata itulah yang kita nampak, tapi apa yang kita rasa jauh dari sudut hati mungkin banyak bezanya...yelah Macam Pas dengan UMNO,
Apa yang aku dapat melalui aktiviti berjalan kaki atau berbasikal di kotaraya KL ini telah mengembalikan minat terhadap penulisan setelah sekian lama ditinggalkan.
Ahhhh!!! Aku kena buka satu topik lain pulak untuk menjiwai penulisan 'JUST WALK', apa yang ada jauh sanubariku harus disampaikan secara lebih teratur dan lebih bersifat ilmiah.
Melayu apa dah jadi......, Kita tersangat leka.... Benarlah kata mantan PM kita "MELAYU MUDAH LUPA" lebih sepuluh kali disebut dalam sajaknya...
Kesinambungan "Apa yang anda lihat, apa yang anda dapat" adalah 'siapa kita, SIAPA KITA, yang akan menentukan bagaimana kita lihat sesuatu..."
salam...bersambung di lain helaian "InsyaAllah"